maandag 21 november 2022

Geklungel in de ruimte

Neo-Advaita?
Zeggen dat je niets bent, dat het ego niet bestaat, dat alles God is, dat je alles bent. Dat goed en kwaad een idee is. Dat het niet uitmaakt wat je doet!
Dat alles slechts gebeurt.
Relax en zit lekker achterover!

Mijn antwoord:
Het ego is in mijn ogen het denken. En als je denken is verdampt, OK: geen ego!
Maar mensen zjn mensen vanwege het denken-denken-denken, nietwaar?
Een telefoonnummer onthouden, herinneren en uitvoeren op een telefoon vraagt denken.
Ook hier op het forum schrijven vraagt denken (diverse gedachten!).
Maar... je kunt wel achterhalen dat je niet het denken bent, dat het denken maar een instrument is. Dan ben je niet langer het ego, zogezegd.
Als je God/Brahman/de Waarheid/Bewustzijn/... Realiseert, dan wordt het denken klein en nietig. Je bent niet de bodymind. Je bent Dat. Dat wat eeuwig en oneindig is.
Het is goed om te zien, realiseren, dat je volledig vrij bent. Maar ook te begrijpen dat je mens bent, met alle verantwoordelijkheden vandien, nietwaar?
Het lichaam, de bodymind, kan niet zonder de code van goed-en-kwaad. Ookal is deze code misschien relatief. En ook binnen een bepaalde cultuur/land hier en daar verschillend.
Zoals de code: niet rijden met veel alcohol op. Is niet dwaas of volledige onzin. Ook jonge en kleine kinderen niet dwingen tot arbeid, heeft zijn betekenis!
Zeggen dat er geen goed-en-kwaad bestaat, kan misschien in liefde, als je enkel liefde ervaart. Als er liefde is heeft het denken weinig betekenis. Elkaar steeds herinneren aan wat goed en kwaad is, heeft vooral te maken met de grote afwezigheid van liefde in ons leven. Liefde staat in mijn ogen ook gelijk aan intelligentie. Het vermogen direct te zien.
Het is goed om (te realiseren) volledig vrij te zijn. Maar dat is innerlijk. Uiterlijk hebben we te maken als mens, met bepaalde afspraken.
Aan de ene kant zijn we volledig God en aan de andere kant volledig mens.
En in God kan de mens tot bloei komen, geuren als een bloem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe nieuw en anders is Naga Meditatie?

Moeilijk geheel goed te beantwoorden met zoveel meditatietechnieken van over de hele wereld, nietwaar? Maar naar mijn beste inzicht, ervari...